Tips voor Winterfotografen

door Laura Hompus

Krijg je ook meteen de kriebels als de eerste vlokken sneeuw de lucht uit dwarrelen? Ik ben dan misschien een koukleum (zeker weten!), van een mooi winters tafereel word ik warm van binnen! In dit artikel deel ik graag mijn tips met je zodat je goed voorbereid op pad kunt.

Goed voorbereid

De meeste moderne digitale camera's zijn prima bestand tegen wat Nederlandse winterkou. Het wordt pas andere koek en zopie zodra je onder meer extreme omstandig-heden zoals -20C gaat werken. Desalniettemin doe je er verstandig aan om op de volgende punten te letten:

Accu's

Bij lagere temperaturen is m.n. je accu minder goed in staat zijn lading vast te houden. Bewaar reserve accu's dus liever in een binnenzak van je jas, tegen je lichaam. De accu in je toestel wordt vanzelf wat warmer tijdens het schieten maar mocht ook deze snel leeglopen, dan kun je een speciale hotpack overwegen.

Neerslag

De meeste moderne camera's zijn zodanig afgedicht dat ze prima tegen wat neerslag kunnen. Weersbestendig dus. Weet je het niet zeker? Zoek op internet of dat ook voor jouw cameratype en objectief geldt. Neem voor de zekerheid een plastic tasje of een paraplu mee. Zorg er in ieder geval voor dat je vieze strooizoutdrab bij je camera weg houdt als je laag bij de grond schiet!

Handschoenen

Niet geheeld onbelangrijk: zorg dat je vingers warm blijven! Niks is zo vervelend als eerder te moeten afhaken omdat je je vingertoppen niet meer voelt... Er bestaan speciale camera handschoenen waarmee je vingers warm blijven, en je toch de knoppen kunt bedienen. Deze un je bij de bekende camerawinkels bestellen voor een paar tientjes.

Onderweg

Eenmaal aan het schieten, kun je tegen verschillende dingen aanlopen die je mooie platen in de weg staan.

Kleurtemperatuur

Wanneer je de witbalans automatisch laat bepalen, kan je sneeuwfoto soms blauw uitslaan. De witte sneeuw reflecteert veel van het blauw in de lucht en je camera heeft potentieel wat moeite om de sneeuw als zodanig te herkennen, met een blauwe waas als gevolg. Je kunt dit compenseren door handmatig de Witbalans (WB) op Schaduw of Flits  te zetten. Schiet je in RAW? Dan is de witbalans in de nabewerking eenvoudig nog te corrigeren, maar liever zorg je dat het in de camera al goed komt.

Belichting

Nu heb je de kleur van je sneeuw goed, ziet het er wat grauw uit!  Wanneer je in de P-, A/Av of S/Sv/Tv stand fotografeert, en je de lichtmeter op meervlaksmeting (matrix) hebt staan, zoekt je camera naar een belichting van je onderwerp waar ongeveer evenveel donkere al lichte partijen in zitten. Middengrijs is dat. Wanneer jouw beeld overwegend wit is, denkt je camera hee, er zal heus nog wat donkers in beeld zijn, dus daar ps ik de instellingen op aan. Met grijze sneeuw als gevolg.

Gelukkig is dit eenvoudig aan te passen door met de AEV knop de belichting met +1 tot +2 stops te compenseren.

Waar bewaar je de camera?

In je hand, of in de tas. Liever niet onder je jas, helemaal niet als je door je wandeling wat bent gaan transpireren. De koude van buiten heeft je apparatuur afgekoeld, en het transpiratievocht kan op de koude delen van je gear condenseren. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook tussen de lensdelen! Dat wil je voorkomen!

Fijn thuiskomen

Yes, je hebt de beelden kunnen maken die je in je hoofd had! Nu lekker de warmte in en aan de slag met je foto's!

Wacht even.

Voordat je meteen je camera naast je op het bureau legt in die warme kamer met kop thee erbij... Het verschil tussen buiten en binnen is groot, en je camera is intussen best afgekoeld. Warme, vochtige lucht van binnen kan condenseren op de onderdelen van je camera. Aan de buitenkant is dat niet zo erg, omdat je het met een zacht lensdoekje makkeliljk afdroogt. Maar wanneer vocht aan de binnenkant van je apparatuur verzamelt, ben je verder van huis. Er kan schimmel ontstaan, en dat moet, als al kan, professioneel verwijderd worden.  Contactjes kunnen oxideren, waardoor essentiele onderdelen niet meer met elkaar kunnen communiceren.

Laat je gear dus liever op een koele plek in huis acclimatiseren, zoals de hal of de garage. Je kunt je SD-kaart er wel vast even uithalen zodat je toch meteen met je foto's aan de slag kunt.

Heb je zelf nog goede tips, of wil je foto's met me delen die je gemaakt hebt? Laat een berichtje achter!

Verwante Artikelen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *